Mleko kokosowe – właściwości. Czy mleko kokosowe jest zdrowe i do czego można je wykorzystać?
Bliskie natury, pełne wartości odżywczych i jednocześnie smaczne mleko kokosowe, to doskonała alternatywa dla produktów odzwierzęcych. Produkcja mleka kokosowego to proces wymagający niezwykłej precyzji, dzięki której finalnie można cieszyć się głęboką i wyrazistą nutą egzotyki. Właściwości zdrowotne mleka kokosowego ukryte są w krótkołańcuchowych kwasach tłuszczowych, a ponadto ze względu na specyfikę produktu, mleko kokosowe jest rekomendowane dla osób chorujących m.in. na nietolerancję laktozy.
Skąd bierze się mleko kokosowe i jakie ma właściwości?
Mleko kokosowe powstaje w kilkuetapowym procesie. Najpierw wnętrze kokosa jest rozdrabniane na wiórki, a te zostają namoczone w gorącej wodzie. Na tym etapie powstaje krem kokosowy, który po wytrąceniu jest zbierany. Pozostała część zostaje przeciśnięta, a cechuje ją mlecznobiały kolor (stąd w nazwie mleko) oraz głęboki, orzechowo-słodki smak. Kremowa, niemalże aksamitna konsystencja mleka kokosowego, to sprawa wysokiej zawartości tłuszczu, która plasuje się na poziomie 20%.
Dobrej jakości mleko kokosowe posiada właściwości, które są prawdziwą kopalnią zdrowia. Należy pamiętać, że zarówno kaloryczność, jak i skład różnych mlek kokosowych może być różny i wynika to z procesu produkcyjnego. Sposób wytworzenia i zawartość wody, zmienia cały profil mleka, dlatego sięgając po nie zdecydowanie sięgajmy po produkty z wyższej półki, które paradoksalnie wcale nie są dużo droższe od tych typowo przemysłowych. Dobrym przykładem jest mleko kokosowe firmy Ecomil, które zawiera w sobie największe bogactwo składników.
Analizując, jakie właściwości ma mleko kokosowe, trzeba zwrócić uwagę na obfitość składników mineralnych. Wystarczy już 100 gram produktu, by pokryć 9% dziennego zapotrzebowania na żelazo, magnez i selen. W przypadku manganu taka sama podaż pokryje 46% dziennego zapotrzebowania, natomiast fosfor uzupełnimy w 10%. Warto podkreślić, że mleko kokosowe zawiera także witaminy z grupy B, w tym cenny kwas foliowy oraz witaminę C i niacyny. Niska zawartość cukrów, które nota bene są całkowicie naturalne, brak laktozy i glutenu, czyni z mleka kokosowego produkt z kategorii super wegańskich.
Przykładowe odżywcze wartości referencyjne mleka wysokiej jakości prezentują się następująco :
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 33,1kcal (123 kJ)
- Białko: 0,2g
- Węglowodany: 2,0g
– w tym cukry: <0,5g
- Tłuszcz: 2,7g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5g
- Sól: 0,04g
Mleko kokosowe czy jest zdrowe?
Wszystko co nieznane zwykle budzi w nas pewne wątpliwości, więc nie powinien dziwić fakt, że przez wiele osób taką samą rezerwą jest obdarzane mleko kokosowe. Osoby dbające o swoje zdrowie i wybierający produkty dostarczające rzeczywistych wartości odżywczych z pewnością zapytają, czy mleko kokosowe jest zdrowe. Wiele pytań dotyczy wysokiej zawartości tłuszczu, tymczasem w przypadku kokosowego mleka mówimy o tłuszczach jednonienasyconych, tj. kwas linolowy i kwas oleinowy. Oba z wymienionych mają korzystny wpływ na organizm, a co więcej- jeśli produkt jest dodatkiem, a więc jest spożywany w rozsądnych ilościach, zawartość wymienionych tłuszczy ma korzystny wpływ na uzyskanie właściwego i zdrowego profilu lipidowego w organizmie.
W skrócie- tłuszcze zawarte w mleku kokosowym pozwalają na zwiększenie poziomu frakcji HDL (potocznie zwanej dobrym cholesterolem) i obniżenie stężenia frakcji LDL – znanej jako „zły cholesterol”. Z kolei kwas laurynowy zawarty w mleku kokosowym, to prawdziwa broń przeciwbakteryjna i przeciwwirusowa. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są zbawienne w leczeniu schorzeń reumatoidalnych i autoimmunologicznych.
Kolejną prozdrowotną wskazówką jest niski indeks glikemiczny, dlatego po to mleko mogą sięgać osoby borykające się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca). Wspomniany brak laktozy i glutenu jest ukłonem w stronę osób cierpiących na nietolerancję tych właśnie składników.
Gdzie kupować dobrej jakości mleko kokosowe i do czego go używać?
Mając na uwadze złotą zasadę, że im krótszy skład tym lepszy produkt, najlepszym miejscem na zakupy mleka kokosowego z całą pewnością będzie sklep ze zdrową żywnością. Pamiętajmy, że do wytworzenia mleka kokosowego potrzeba wiórków kokosowych i wody- te dwa składniki to fundament, który sam w sobie nie potrzebuje wielu innych dodatków. W dobrej jakości mleku kokosowym znajdziemy około 60-80 % ekstraktu. W tym miejscu wato podpowiedzieć, że osoby szukające delikatniejszych nut kokosa powinny sięgać po mleko z zawartością oscylującą w granicach 60-65 %. Im więcej ekstraktu w mleczku, tym jego smak jest bardziej zdecydowany. Idealny produkt nie zawiera dodatku cukru- sam kokos jest na tyle słodki, że nie ma potrzeby go dosładzać.
Niewtajemniczonym podpowiemy do czego można wykorzystać mleko kokosowe. Otóż jest ono koronnym składnikiem dań kuchni indyjskiej i tajskiej. Doskonale komponuje się z dobrze znaną owsianką, kawą czy płatkami. Mleko kokosowe doskonale podkręca smak kremowych zup, np. dyniowej czy brokułowej.